Hulp bij boosheid

Ieder kind is wel eens boos of agressief. Als het niet krijgt wat het wil, als dingen anders lopen dan verwacht of als een ander iets doet wat niet leuk is. Eigenlijk is boosheid gewoon een teken dat je kind het ergens niet mee eens is: hartstikke normaal dus!

Het wordt een probleem als boosheid leidt tot gedragsproblemen en dit een negatieve invloed heeft op het gezinsleven, het welzijn van het kind of het welzijn van anderen, zoals op school of in het gezin.

Kinderen die gefrustreerd zijn, driftig gedrag vertonen of woedeaanvallen hebben, vinden dit zelf vaak erg vervelend. Maar het lukt ze meestal niet op een andere manier te reageren.

Hoe kan ik je kind helpen bij boosheid?

Ik help cliënten met boosheid altijd via een vaste werkwijze. Binnen die werkwijze zijn er meerdere therapievormen die kunnen helpen bij het leren omgaan met de boosheid. Hieronder licht ik de meest gebruikte toe. Samen kijken we welke het beste bij jou of je kind past.

Boosheidstherapie bij Boosheid

Boosheidstherapie

In de begeleiding wordt je kind geleerd om signalen van woede, boosheid en agressie te herkennen en eventueel te ontdekken waar dit vandaan komt (zie kopjes ACT en CGT hieronder). Daarnaast worden vaardigheden geleerd waarbij je kind leert om op zijn of haar boze gevoelens te reageren zonder dat anderen, zoals gezinsleden, hier last van ondervinden.

Ook wordt je kind geleerd om op een goede manier voor zichzelf op te komen. Boosheid is tenslotte een teken dat je het ergens niet mee eens bent en dat mag er natuurlijk gewoon zijn! Hoe je vervolgens op een constructieve manier reageert is echter wel iets wat je kunt leren.

Tot slot worden ademhalings- en ontspanningsoefeningen geleerd, om tijdens moeilijke situaties rustiger te kunnen blijven. Hierdoor kan je kind beter nadenken over zijn of haar handelen en ongewenst gedrag voor zijn, zodat een woedeaanval of driftbui voorkomen wordt.

Naast de boosheidstherapie kan, afhankelijk van de reden van de boosheid, ook wat dieper in gegaan worden op de boosheid. Onder de boosheid kunnen namelijk andere gevoelens ten grondslag liggen. Zo kan boosheid een uiting zijn van bijvoorbeeld onzekerheid, angst, verdriet of rouw. Wanneer je de onderliggende oorzaken niet aanpakt, zal de boosheid blijven bestaan.

ACT bij Boosheid

ACT: Acceptance & Commitment Therapy

Dit kan bijvoorbeeld met Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Hierbij leer je niet alleen dat gedachten, gevoelens en gebeurtenissen bij het leven horen, maar ook:

  • hoe je datgeen wat je niet kunt veranderen, kunt accepteren, én
  • hoe je hetgeen wat je wél kunt veranderen kunt aanpakken (ook al zit dan bijvoorbeeld angst of onzekerheid in de weg).
Meer over ACT >
Cognitieve Gedragstherapie bij Boosheid

Cognitieve Gedragstherapie

Bij Cognitieve Gedragstherapie (CGT) leer je om je gedachten kritisch te onderzoeken en realistischer te denken: klopt het wel wat ik denk? Hoe weet ik dat zo zeker?

Bij boosheid kunnen gedachten situaties soms erger laten lijken dan het daadwerkelijk is, of er worden aannames gemaakt die niet kloppen. Met behulp van CGT leert je kind om positiever te denken, zodat de boosheid minder heftig zal ontvlammen.

Meer over Cognitieve Gedragstherapie >

Vind je het zelf moeilijk om met de boosheid, gedragsproblemen of driftbuien van je kind om te gaan? Overweeg dan enkele oudergesprekken met Nienke, eventueel naast de individuele begeleiding van je kind. Daar kun je onder andere leren omgaan met het negatieve gedrag van je kind, leren je grenzen aan te geven en de boosheid bij je kind op een verantwoorde manier af te laten nemen.

Meer over Ouderbegeleiding >

Ervaringen van kinderen & ouders

Ouders van meisje, 9 jaar

“Onze dochter had een klik met Nienke. Ze wilde graag naar haar toe. Zelfs toen het eigenlijk al klaar was wilde ze nog een keer. Ze is nooit met tegenzin gegaan. Zij en wij merkten dat ze deze begeleiding op dit moment nodig had. We zagen bijzonder snel vooruitgang. En onze dochter profiteerde daar meteen van. Ik zou deze praktijk zeker aanbevelen!”

Ouders van jongen, 9 jaar

Onze vrolijke positieve zoon was in korte tijd veranderd in een negatieve boze opstandige jongen (…) Onze zoon stond totaal niet open voor begeleiding want over jezelf praten is hartstikke lastig. Nienke heeft een rustige, open houding en voelt direct de hulpvraag aan. Onze zoon voelde zich direct veilig en ging met plezier naar Nienke toe. Hij en wij merkten gelijk verbetering en na een aantal sessies hebben wij onze lieve, krachtige en positieve zoon weer terug!

Jongen, 9 jaar

Ik kwam bij Nienke om beter te leren omgaan met mijn boosheid en meer zelfvertrouwen te krijgen in mijzelf. In eerste instantie wilde ik niet naar Nienke, het is niet fijn om over jezelf te praten. Maar na het eerste gesprek vond ik het wel goed en Nienke heeft mij hierin heel erg geholpen. Het voelde veilig om bij Nienke te zijn en ik voel mij nu weer helemaal top en ik ben weer mijzelf! Nienke, bedankt!

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn orthopedagogische praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet.

Meer over mij >