Hulp bij opvoeding

Het hebben van kinderen brengt veel mooie momenten met zich mee, maar is lang niet altijd makkelijk. Opvoeden kan frustrerend en vermoeiend zijn en er bestaat helaas geen boek waarin staat wat de ‘perfecte opvoeding’ is.

Waarom? Omdat kinderen verschillen, omdat ouders verschillen, omdat omgevingen verschillen en omdat er ook nog eens steeds veranderende omstandigheden zijn. En wat voor het ene kind werkt, lukt bij de ander dus weer totaal niet. Super lastig dus!

Wanneer je als ouder steeds maar tegen dezelfde situaties aanloopt in de opvoeding, kunnen frustraties hoog oplopen. Je merkt bijvoorbeeld dat je niet meer uit die negatieve spiraal komt of dat je niet meer kan reageren zoals je dat eigenlijk zou willen doen.

Dan kan het heel prettig zijn om tijdelijk iemand met je mee te laten denken. Iemand met een frisse blik en voldoende kennis in huis om op een positieve manier je opvoedvaardigheden te versterken. Soms is het al fijn en motiverend om te horen welke dingen je goed doet, om meer vertrouwen te krijgen in hoe goed je al bezig bent.

Hoe kan ik jou helpen met de opvoeding?

Bij opvoedondersteuning voer ik gesprekken met de ouder(s) of verzorger(s). Mijn belangrijkste doel daarbij is om jullie weer in jullie eigen kracht te zetten door jullie inzichten en vaardigheden te bieden die passen bij jullie opvoedstijl. Zoals gezegd is er jammer genoeg geen één opvoedboek dat overal een oplossing voor heeft: we zullen dus samen moeten kijken naar wat past bij jullie, bij je kind en bij jullie als gezin. En samen moeten uitproberen wat werkt, en wat niet.

Door middel van opvoedondersteuning leer je o.a.

  • meer inzicht te krijgen in de behoeften van kinderen
  • hoe je positiever kunt opvoeden
  • praktische tips om beter met negatief gedrag om te gaan
  • je eigen emoties onder controle te houden

Uiteraard begrijpen we dat bovenstaande lijst niet uitputtend is en dat elke situatie uniek is. Maar het doel van opvoedingsondersteuning is veelal hetzelfde: zorgen dat de positieve en gezellige momenten weer de overhand krijgen binnen het gezin.

Opvoedondersteuning kan op zichzelf staan, maar het is uiteraard ook mogelijk om dit te combineren met individuele begeleiding of gezinsbegeleiding. Zo worden bij boosheid meestal ouder- of gezinsgesprekken gecombineerd met individuele begeleiding, zodat je kind ook vaardigheden leert om rustig te kunnen reageren. Vaak wordt op die manier het snelste en het beste resultaat bereikt.

Indien gewenst kan er naast de gesprekken op de praktijk ook thuis worden geobserveerd om naar aanleiding daarvan gericht advies te kunnen geven. Of er kan worden gewerkt met videomateriaal, waarbij ouders voorafgaand aan de gesprekken filmpjes van opvoedsituaties opsturen waar zij vragen bij hebben. Op die manier wordt praktisch en concreet gewerkt aan de opvoedproblemen. Meestal is dit echter niet nodig en zijn gesprekken voldoende.

Waar kan ik je zoal bij helpen?

Gamend kind

In bijna geen enkel gezin is de digitale wereld nog weg te denken. Tegenwoordig zijn er in elk huishouden wel mobiele telefoons, tablets, iPads, laptops of spelcomputers zoals de X-Box of Playstation te vinden.

Dat roept nieuwe opvoedvragen op, die in de vorige generatie nog niet zo of helemaal niet van toepassing waren. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Meer over Gamend Kind >
Hulp bij Eetproblemen van je Kind

Eetproblemen

Wanneer je kind van de ene op de andere dag bepaalde voeding niet meer lust of weigert te eten, kan dit veel frustraties geven. Je wil namelijk niet dat zijn of haar gezondheid onder dit gedrag lijdt.

Wat kun je als ouder doen om uit de strijd te blijven en toch te zorgen dat je kind leert om gevarieerd en voldoende te eten?

Meer over Eetproblemen bij Kinderen >
Hulp bij Ruzie met je Kind

Ruzie met je kind

In elk gezin komt ruzie wel eens voor. Je bent allemaal verschillend, vindt verschillende dingen belangrijk en de ene dag zit je lekkerder in je vel dan de andere. Logisch dat dat soms botst.

Of je hebt simpelweg gewoon een puber in huis; dan is het voor veel ouders wennen om een nieuw soort opvoeding aan te nemen: ze even op de gang zetten werkt dan namelijk waarschijnlijk niet meer 😉.

Maar wat dan wel?

Meer over Ruzie met Kinderen >
Hulp bij Pubergedrag

Pubergedrag

Iedere ouder weet dat het moment ooit aanbreekt: de puberteit. Aan de ene kant is het genieten van wat ze allemaal al zelf kunnen en hoe leuk de gesprekken kunnen zijn die je met ze voert.

Hun creatieve breinen schieten alle kanten op, ze zijn druk met van alles en nog wat en willen maar al te graag genieten van de avonturen en mogelijkheden die ze hebben als bijna-volwassene. Aan de andere kant verandert er een heleboel in het leven van een puber.

Dit kan binnen het gezin voor verandering zorgen: leuke, maar ook minder gezellige veranderingen. Weten hoe je met de lastige momenten kunt dealen?

Meer over Pubergedrag >
Hulp bij Slaapproblemen van je Kind

Slaapproblemen

Veel kinderen hebben wel eens slaapproblemen. Hierbij kun je denken aan protesteren bij het naar bed gaan, huilen bij of na het naar bed brengen of regelmatig uit bed komen. Deze problemen zijn vaak tijdelijk.

Wanneer de problemen niet overgaan, kan het slaapgebrek ertoe leiden dat je kind te weinig energie heeft voor de volgende dag. Daardoor kunnen kinderen zich minder goed concentreren op school, zijn ze sneller moe of reageren ze sneller met boosheid.

Merk je dit bij je kind of ben je er gewoon klaar mee om weinig avonden voor jezelf te hebben?

Meer over Slaapproblemen bij Kinderen >

Ervaringen van ouders

Moeder van jongen, 4 jaar

Nienke is goed bereikbaar en altijd bereid mee te denken en te helpen. Ze is positief ingesteld en geeft complimenten waar ze kan en brengt de kritische punten op een prettige manier zonder dat je gelijk het gevoel krijgt dat je zelf de oorzaak bent van het probleem. Ook heeft ze mij vaker weer de goede richting ingestuurd als ik zelf bleef hangen in de dingen die niet goed gingen en juist soms hele kleine punten weten te benoemen die juist beter gingen, waardoor ik zelf weer enthousiast werd om verder te gaan met de behandeling.

Nienke is deskundig, vriendelijk, goed benaderbaar, nuchter en praktisch ingesteld. Je hoeft het niet perfect te doen en ze weet de vinger op de zere plek te leggen zonder daarbij een schuldgevoel te creëren. Ze weet je te motiveren als ouder om goed te kijken naar je eigen aandeel en daarbij is ze rationeel in wat te verwachten is van een alleenstaande moeder die fulltime werkt met een kind die niet lekker in zin vel zit. Het zonder oordeel dingen kunnen bespreken was al erg fijn, maar de praktische tips en het inzicht in wat m’n zoon nodig had waren voor de missende links die ik niet zonder Nienke had gekregen.

Ouders van jongen, 7 jaar

Nienke begreep gelijk onze vraag; we zaten op 1 lijn. Nienke stelde onze zoon op zijn gemak en had daardoor direct het vertrouwen gewonnen. Hierdoor was het voor hem ook laagdrempelig om naar Nienke toe te gaan.

Ouders van jongen, 9 jaar

Wij zijn goed geholpen. Nienke neemt de tijd voor je en is (ook zeer belangrijk) vriendelijk en geduldig naar ons kind toe.”

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn orthopedagogische praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet.

Meer over mij >