Hulp bij Eetproblemen van je kind

Wanneer je kind van de ene op de andere dag bepaalde voeding niet meer lust of weigert te eten, kan dit veel frustraties geven. Je wil namelijk niet dat zijn of haar gezondheid onder dit gedrag lijdt.

Gelukkig zijn dit vaak fases waar kinderen vanzelf weer uitkomen: er is op dat moment bijvoorbeeld minder noodzaak tot eten omdat een groeispurt is afgelopen. De meeste eetproblemen lossen zich vanzelf op als er niet teveel strijd van wordt gemaakt.

Wanneer eetproblemen zich echter langer voordoen komen veel ouders vaak in een patroon terecht waarin strijd is met hun kind. Logisch: je wil dat je kindje gezond opgroeit en daar hoort gezond eten bij. Soms maak je daarbij dan keuzes waar je misschien niet helemaal achter staat: je gaat een aparte maaltijd voor het kind bereiden, je geeft toe aan vaker ongezond eten of je wordt zo boos dat je elke avond een krijsend kind aan tafel hebt.

Hierdoor wordt samen eten vaak een moment waar tegenop wordt gezien, terwijl het juist een waardevol, gezellig gezinsmoment zou kunnen zijn.

Praktijk Samen Deelen biedt concrete tips om de eetproblemen van je kind aan te pakken, zodat jullie weer kunnen genieten van de gezamenlijke eetmomenten. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Ervaringen van ouders

Moeder van jongen, 4 jaar

Nienke is goed bereikbaar en altijd bereid mee te denken en te helpen. Ze is positief ingesteld en geeft complimenten waar ze kan en brengt de kritische punten op een prettige manier zonder dat je gelijk het gevoel krijgt dat je zelf de oorzaak bent van het probleem. Ook heeft ze mij vaker weer de goede richting ingestuurd als ik zelf bleef hangen in de dingen die niet goed gingen en juist soms hele kleine punten weten te benoemen die juist beter gingen, waardoor ik zelf weer enthousiast werd om verder te gaan met de behandeling.

Nienke is deskundig, vriendelijk, goed benaderbaar, nuchter en praktisch ingesteld. Je hoeft het niet perfect te doen en ze weet de vinger op de zere plek te leggen zonder daarbij een schuldgevoel te creëren. Ze weet je te motiveren als ouder om goed te kijken naar je eigen aandeel en daarbij is ze rationeel in wat te verwachten is van een alleenstaande moeder die fulltime werkt met een kind die niet lekker in zin vel zit. Het zonder oordeel dingen kunnen bespreken was al erg fijn, maar de praktische tips en het inzicht in wat m’n zoon nodig had waren voor de missende links die ik niet zonder Nienke had gekregen.

Ouders van jongen, 7 jaar

Nienke begreep gelijk onze vraag; we zaten op 1 lijn. Nienke stelde onze zoon op zijn gemak en had daardoor direct het vertrouwen gewonnen. Hierdoor was het voor hem ook laagdrempelig om naar Nienke toe te gaan.

Ouders van jongen, 9 jaar

Wij zijn goed geholpen. Nienke neemt de tijd voor je en is (ook zeer belangrijk) vriendelijk en geduldig naar ons kind toe.”

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn orthopedagogische praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet.

Meer over mij >