Gamend kind

In bijna geen enkel gezin is de digitale wereld nog weg te denken. Tegenwoordig zijn er in elk huishouden wel mobiele telefoons, tablets, iPads, laptops of spelcomputers zoals de X-Box of Playstation te vinden. Dat roept nieuwe opvoedvragen op, die in de vorige generatie nog niet zo of helemaal niet van toepassing waren:

  • Hoe lang mag mijn kind gamen op een dag?
  • Hoe zorg ik ervoor dat er niet elke dag strijd is over schermtijd?
  • Is mijn kind verslaafd aan gamen?
  • Hoe zorg ik ervoor dat de sociale contacten van mijn kind niet verslechteren?
  • Hoe voorkom ik dat de schoolresultaten van mijn kind onder het gamen gaan lijden?
  • Wat doe ik als mijn kind niet stopt met gamen of boos wordt als ik zeg dat hij/zij moet stoppen?
Oudergesprek voor Gamend Kind

Logisch als je niet goed weet hoe hiermee om te gaan; het is echt een probleem van de laatste jaren. Aan de andere kant brengt gamen ook weer een hoop voordelen met zich mee: kinderen ontwikkelen nieuwe vaardigheden, hun intelligentie wordt verbreed en daarnaast wordt er spelenderwijs Engels (of een andere buitenlandse taal) geleerd. Dus wanneer valt het gamen nu onder gezond en normaal gedrag en wanneer is het een probleem?

Wanneer je je zorgen maakt over het gamegedrag van je kind, kun je gerust contact met me opnemen om te bespreken wat je hier als ouder aan kunt doen. Samen onderzoeken we of er sprake is van probleem- of verslavingsgedrag, kijken we hoe je irritaties thuis kunt voorkomen en hoe je samen met je kind afspraken kunt maken over verantwoord gamen.

Neem gerust contact op voor meer informatie.

Ervaringen van ouders

Moeder van jongen, 4 jaar

Nienke is goed bereikbaar en altijd bereid mee te denken en te helpen. Ze is positief ingesteld en geeft complimenten waar ze kan en brengt de kritische punten op een prettige manier zonder dat je gelijk het gevoel krijgt dat je zelf de oorzaak bent van het probleem. Ook heeft ze mij vaker weer de goede richting ingestuurd als ik zelf bleef hangen in de dingen die niet goed gingen en juist soms hele kleine punten weten te benoemen die juist beter gingen, waardoor ik zelf weer enthousiast werd om verder te gaan met de behandeling.

Nienke is deskundig, vriendelijk, goed benaderbaar, nuchter en praktisch ingesteld. Je hoeft het niet perfect te doen en ze weet de vinger op de zere plek te leggen zonder daarbij een schuldgevoel te creëren. Ze weet je te motiveren als ouder om goed te kijken naar je eigen aandeel en daarbij is ze rationeel in wat te verwachten is van een alleenstaande moeder die fulltime werkt met een kind die niet lekker in zin vel zit. Het zonder oordeel dingen kunnen bespreken was al erg fijn, maar de praktische tips en het inzicht in wat m’n zoon nodig had waren voor de missende links die ik niet zonder Nienke had gekregen.

Ouders van jongen, 7 jaar

Nienke begreep gelijk onze vraag; we zaten op 1 lijn. Nienke stelde onze zoon op zijn gemak en had daardoor direct het vertrouwen gewonnen. Hierdoor was het voor hem ook laagdrempelig om naar Nienke toe te gaan.

Ouders van jongen, 9 jaar

Wij zijn goed geholpen. Nienke neemt de tijd voor je en is (ook zeer belangrijk) vriendelijk en geduldig naar ons kind toe.”

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden!

Meer over mij >
Nienke Lemmens-Deelen