Iedere ouder weet dat het moment ooit aanbreekt: de puberteit. Aan de ene kant is het genieten van wat ze allemaal al zelf kunnen en hoe leuk de gesprekken kunnen zijn die je met ze voert. Hun creatieve breinen schieten alle kanten op, ze zijn druk met van alles en nog wat en willen maar al te graag genieten van de avonturen en mogelijkheden die ze hebben als bijna-volwassene.
Aan de andere kant verandert er een heleboel in het leven van een puber. Hun lichaam verandert, hormonen spelen op en ook in de hersenen vinden er allerlei groeiprocessen plaats. En of dat nog niet genoeg was, wordt er ook nog onwijs veel van ze gevraagd en verwacht: zelfstandig werken, plannen, huiswerk maken, leren voor toetsen, erbij horen, alles bijhouden op social media, er leuk uit zien, op de hoogte blijven van alle trends en ga zo maar door. Ga er maar aanstaan!
En dan komen ze thuis en moeten ze ook nog van alles van hun ouders: taakjes, gezellig doen, meegaan naar de verjaardag van die tante, enzovoorts. Dit leidt vaak tot irritaties, chagrijnig gedrag en ruzies over de kleinste dingetjes.
Het valt nog niet mee om die wispelturige pubers te begeleiden: wat de ene keer prima werkt, levert de andere keer een enorm grote mond op. En… het grote loslaten is begonnen. Maar ook: het goed begeleiden, de sturing, het meedenken en de steun! Want dat hebben ze nog hartstikke hard nodig.
Ik help je graag om je puber beter te leren begrijpen en om op een positieve manier om te leren gaan met de moeilijkheden die deze periode met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan hulpvragen als:
- Waarom gedraagt mijn kind zich ineens zo anders dan toen hij/zij klein was?
- Hoe zorg ik dat ik verbonden blijf met mijn kind?
- Hoe kunnen we de communicatie in ons gezin verbeteren?
- Wat doe ik als mijn kind onze afspraken niet nakomt?
- Hoe stel ik grenzen zonder dat ik de hele dag een chagrijnig kind heb rondlopen?
- Hoeveel verantwoordelijkheid kan ik mijn kind eigenlijk geven?
- Hoe kan ik mijn kind helpen als hij/zij niet lekker in zijn/haar vel zit?
- Hoe ga ik om met woedebuien van mijn kind?
- Hoe ga ik ermee om als mijn kind drank / drugs gebruikt of rookt?
Meer weten? Neem gerust contact op voor meer informatie.
Ervaringen van ouders
Wie ben ik?
Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.
Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.
Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden!
Meer over mij >