Weerbaarheidstraining

In de huidige maatschappij is het belangrijk dat kinderen weerbaar zijn. Pestgedrag is aan de orde van de dag en zowel kinderen als volwassenen worden steeds mondiger. Dit heeft vaak tot gevolg dat kinderen die niet goed voor zichzelf op durven komen, hier het slachtoffer van worden.

Ook op de middelbare school is pesten een groot probleem: veel kinderen worden buitengesloten of worden slachtoffer van (digitaal) pesten. Vaak is de situatie complex, omdat er ook via WhatsApp, Snapchat of andere sociale media wordt gepest en dit een stuk minder grijpbaar is voor ouders en school.

Pesten brengt grote gevolgen met zich mee. Veel kinderen zijn bang om naar school te gaan, kunnen zich moeilijk concentreren in de les en ze voelen zich eenzaam, onzeker en verdrietig. De kans op depressieve klachten, een negatief zelfbeeld en het moeilijk kunnen aangaan en onderhouden van relaties zijn gevolgen die op latere leeftijd tot uiting kunnen komen.

Het is allereerst belangrijk dat school stappen zet om het pestgedrag aan te pakken. Vaak ondersteun ik ouders in het contact met school hierbij. Wil je daarnaast dat je kind leert om voor zichzelf op te komen of weerbaarder wordt in het dagelijks leven? Lees dan hieronder meer over de weerbaarheidstraining of assertiviteitstraining van Praktijk Samen Deelen.

Ook voor jongeren en jongvolwassenen zijn er mogelijkheden. Misschien vind je het lastig om voor jezelf op te komen in je werk? Of wil je jezelf juist wat meer laten zien in je vriendengroep, maar weet je niet goed hoe omdat je bang bent hoe ze zullen reageren?

Hoe kan ik jou of je kind helpen weerbaarder te worden?

De weerbaarheidstraining van Praktijk Samen Deelen bestaat onder meer uit:

  • Het vergroten van het zelfvertrouwen
  • Rollenspellen met diverse situaties om beter te leren voor jezelf op te komen
  • Het uitgebreid evalueren van eerdere ervaringen
  • Het versterken van de lichaamshouding en stemvolume
  • Het leren omgaan met emoties en vervelende ervaringen

Hiermee vergroten we stap voor stap de weerbaarheid en assertiviteit van jou of je kind. Bovendien leer je in de training voor weerbaarheid niet alleen om goed voor zichzelf op te komen, maar ook om vervelende ervaringen met bijvoorbeeld leeftijdsgenoten makkelijker van je af te zetten.

Ervaringen ouders en kinderen

Meisje, 9 jaar

“Ik vond dat Nienke mij goed hielp. Ik durf nu veel meer, nog niet alles, maar dat kan ook nog niet.”

Meisje, 10 jaar

“Het heeft me geholpen om sterker in mijn schoenen te staan. Het was leuk en leerzaam en ik heb veel geleerd van hoe je voor jezelf op moet komen en vooral om van negatief naar positief te gaan of bijvoorbeeld ook je grens aangeven heeft mij geholpen.”

Jongen, 11 jaar

“Nienke is lief. Als je problemen hebt op school met kinderen in je klas, dan kan Nienke je erg goed helpen.”

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden!

Meer over mij >
Nienke Lemmens-Deelen