Ieder kind is wel eens onzeker. Over het uiterlijk, over de prestaties op school of over wat anderen van hem of haar denken. Het hoort erbij, zeker in de puberteit, en is daarom niet direct iets om je zorgen over te maken.
Maar wanneer je merkt dat de onzekerheid op meerdere gebieden in het leven van je kind een negatieve invloed heeft, is het verstandig om hulp te zoeken. Zo kan het zijn dat hij of zij vaak somber is, niet goed voor zichzelf durft op te komen of zich steeds meer terugtrekt uit het leven. Ook kan hij of zij last krijgen van faalangst of het moeilijk vinden om vriendschappen aan te gaan. Neem ook bij twijfel gerust even contact op om te overleggen.
Hoe help ik je kind meer zelfvertrouwen te krijgen?
Wanneer je merkt dat het zelfbeeld of de onzekerheid van je kind een negatieve invloed heeft op zijn of haar leven, is het verstandig om hier begeleiding voor te zoeken.
Er zijn verschillende manieren om je kind te leren om meer zelfvertrouwen te krijgen. Vaak maak ik gebruik van bewezen effectieve methodes, zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT).
Wat er vaak gebeurt is dat kinderen hun zelfbeeld ophangen aan hun prestaties op school of het aantal vrienden dat ze hebben. Door ze bewust te maken van hun andere kwaliteiten en meer inzicht te geven in hun persoonlijkheid, leren ze om ook op andere manieren naar zichzelf te kijken. Hiermee krijgen ze een completer, realistischer en positiever beeld van zichzelf. Door daarnaast de omgeving (gezin, vrienden) hierbij te betrekken, zien ze bovendien dat anderen hen vaak veel positiever zien dan ze denken.
Daarnaast wordt onderzocht of de aannames die ze over zichzelf hebben kloppen en vooral ook hoe die aannames hen tegenhouden om te doen wat ze eigenlijk zouden willen. Denk bijvoorbeeld aan niet iets nieuws durven proberen, omdat ze denken dat ze het toch niet kunnen.
Door de stemmetjes in hun hoofd te leren herkennen en te leren dat ze daar niet naar hoeven te handelen maar dat ze zélf hun keuzes kunnen maken (terwijl ze het spannend vinden), maakt dat ze meer vertrouwen krijgen in zichzelf én hun omgeving. Ze leren op die manier dat de gedachten achteraf gezien vaak niet kloppen, waardoor ze sneller geneigd zijn om het de volgende keer gewoon te proberen. Door de opstapeling van succeservaringen groeit hun zelfvertrouwen steeds meer.
Ervaringen van ouders en kinderen
Wie ben ik?
Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.
Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.
Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden!
Meer over mij >