Begeleiding voor kinderen 0-12 jaar

Bij Praktijk Samen Deelen kan vanaf ongeveer 5 à 6 jaar gestart worden met individuele of groepsbegeleiding. Wanneer je kind jonger is dan 5 jaar, heeft het de voorkeur om het kind te helpen via de ouders. Met ouderbegeleiding krijgen jullie tips en adviezen hoe je jullie kind het beste kunt begeleiden bij uiteenlopende hulpvragen. Kijk voor een overzicht van veel voorkomende problemen bij ouderbegeleiding.

Is je kind ouder dan 5 jaar? Dan zijn er diverse opties voor begeleiding. Meestal wordt in het intakegesprek bepaald welke vorm van begeleiding het best passend is bij de hulpvraag. Het kan zo zijn dat het wenselijk is om met zowel het kind als met ouders of zelfs het hele gezin aan de slag te gaan. Dan is een combinatie van individuele, ouderbegeleiding en/of gezinsbegeleiding uiteraard ook mogelijk. Bij sommige hulpvragen is een traject in groepsverband ook mogelijk.

Hoe kan ik je kind helpen?

Ik vind het erg belangrijk dat je kind zich op zijn gemak gaat voelen bij mij zodat er een vertrouwensband ontstaat. Op die manier heeft de begeleiding de meeste kans van slagen. Hierop zal in het begin dan ook de focus liggen. Daarna wordt dieper ingegaan op de hulpvraag.

Boksen als werkvorm bij Orthopedagogische Begeleiding

Zeker bij jonge kinderen vind ik het belangrijk om tijdens de therapiesessies niet alleen maar te praten. Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven en die maken dat kinderen met plezier nieuwe vaardigheden leren.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, spelletjes, filmpjes / oefeningen op YouTube, rollenspelen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet. Bovendien maakt het de sessies leuker én levert het sneller resultaat op.

Bij welke hulpvragen kan ik helpen?

Staat je hulpvraag er niet bij? Neem dan gerust contact op om te overleggen. In veel gevallen kan ik je kind wel helpen.

Ervaringen van kinderen

Meisje, 7 jaar

“Ik vond het heel fijn. Nienke heeft mij goed uitgelegd hoe je dingen leert en dat het niet erg is dat het niet in 1 keer lukt.”

Meisje, 9 jaar

Voordat ik naar Nienke ging voelde ik me niet altijd even fijn. Ik had vaak stress omdat ik vaak niet goed durfde en dacht dat ik het niet kon. Dit merkte ik in de klas met toetsen maken en als ik voor de klas moest staan. (…) Ik ben vijf keer bij Nienke geweest. Ze leerde me kennen en hielp mij steeds beter. (…) Het gaat goed met me.

Jongen, 9 jaar

Ik kwam bij Nienke om beter te leren omgaan met mijn boosheid en meer zelfvertrouwen te krijgen in mijzelf. In eerste instantie wilde ik niet naar Nienke, het is niet fijn om over jezelf te praten. Maar na het eerste gesprek vond ik het wel goed en Nienke heeft mij hierin heel erg geholpen. Het voelde veilig om bij Nienke te zijn en ik voel mij nu weer helemaal top en ik ben weer mijzelf! Nienke, bedankt!

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn orthopedagogische praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet.

Meer over mij >