Hulp bij angst

Iedereen is wel eens bang. Voor inbrekers, clowns, nachtmerries, om voor gek te staan of er niet bij te horen. Normaal gesproken groeien kinderen hier vanzelf overheen, bijvoorbeeld wanneer ze fantasie beter leren onderscheiden van de werkelijkheid of wanneer ze meer zelfvertrouwen krijgen.

Soms worden angsten echter zo groot dat ze kinderen belemmeren in hun dagelijks leven. Zo kan angst ervoor zorgen dat ze alledaagse situaties gaan vermijden, om maar niet te hoeven worden blootgesteld aan de angst.

Denk hierbij aan het vermijden van sociaal contact, uit angst om afgewezen te worden. Of er niet meer op uit durven gaan, uit angst dat er iets ergs zou kunnen gebeuren. Of niet meer gaan slapen uit angst voor nachtmerries of enge wezens.

Ook kan angst een negatieve invloed hebben op de slaap van je kind, waardoor hij of zij overdag minder goed functioneert. Langdurige angsten kunnen bovendien leiden tot problemen zoals depressieve klachten, eenzaamheid, concentratie- of gedragsproblemen.

Hoe kan ik je kind helpen bij angst?

Ik help cliënten altijd via een vaste werkwijze. Binnen die werkwijze zijn er meerdere therapievormen die kunnen helpen bij het leren omgaan met angst. Hieronder licht ik er 2 toe. Samen kijken we welke het beste bij jou of je kind past.

ACT bij Angst

ACT: Acceptance & Commitment Therapy

Een door mij veel gebruikte therapievorm is Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze methodiek gaat ervanuit dat angst altijd gekoppeld is aan een waarde; iets wat belangrijk voor je is.

Een voorbeeld: hoe meer je van iemand houdt, hoe groter de angst om diegene kwijt te raken. Of als je erg van het leven geniet, dan is de angst om dood te gaan vaak ook groter dan wanneer je een rotleven hebt.

Bij ACT leer je om te accepteren dat angsten onderdeel zijn van wie jij bent en wat belangrijk voor je is. Tegelijkertijd leer je ervoor te zorgen dat de angsten jouw leven niet gaan beheersen. Je leert om mét je angst én je negatieve gedachten toch de dingen te blijven doen die belangrijk voor je zijn.

Dus bijvoorbeeld terwijl je bang bent om afgewezen te worden, tóch je mening te geven als je dat belangrijk vindt in een vriendschap. Of te leren omgaan met dat kritische stemmetje in je hoofd en tóch te gaan doen wat je eigenlijk het liefste zou willen.

Daarnaast is mindfulness is een belangrijk onderdeel van ACT waarbij je leert te focussen op het nu: is er op dit moment écht een reden om angstig te zijn of maakt mijn hoofd dit probleem? Door je zintuigen en ademhaling in te zetten, leer je om zelf je keuzes te maken in plaats van altijd je angst te laten winnen.

Meer over ACT >
Cognitieve Gedragstherapie bij Angst

Cognitieve Gedragstherapie

Een andere methode is Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Met Cognitieve Gedragstherapie in combinatie met exposure (blootstelling aan de angst), leert een kind om zijn/haar negatieve gedachten te herkennen en hier meer realistische gedachten voor in de plaats te zetten.

Door vervolgens stapsgewijs de angst aan te gaan en te ontdekken dat niet gebeurt waar hij/zij bang voor is, wordt de angst geleidelijk aan minder heftig. Daarnaast zijn mindfulness en het aanleren van ontspanningsoefeningen belangrijke onderdelen om het lichaam meer tot rust te leren brengen.

Meer over Cognitieve Gedragstherapie >

Ervaringen van kinderen & ouders

Meisje, 9 jaar

“Ik vond dat Nienke mij goed hielp. Ik durf nu veel meer, nog niet alles, maar dat kan ook nog niet.”

Ouders van jongen, 14 jaar

Wanneer je je kind moet loslaten die er zo erg tegenop ziet om op schoolreis-schoolkamp te gaan en er komt een leuke verre studiereis aan, vraag je je af wat je moet doen. Wij ouders dachten: “Dat plezier zouden we hem zo graag gunnen, maar is het wel haalbaar?” Het is hem gelukt, samen met de hulp van Nienke. We zijn erg trots.

Jongen, 14 jaar

Nienke heeft me in korte tijd veel geleerd en nuttige tips gegeven om met mijn (erge) heimwee om te gaan.”

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn orthopedagogische praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet.

Meer over mij >