Hulp bij depressieve klachten

Moeilijkheden horen bij het leven en iedereen heeft wel eens een periode waarbij je niet lekker in je vel zit. Zeker als er grote levensgebeurtenissen plaatsvinden (zoals een overlijden, scheiding of verhuizing) is het heel normaal dat je kind zich een poosje minder fijn voelt.

Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer deze symptomen langere tijd aanhouden of als er geen directe oorzaak lijkt te zijn. Lange tijd werd namelijk aangenomen dat depressieve klachten alleen voorkwamen bij volwassenen. Inmiddels weten we wel beter: ook kinderen en jongeren kunnen depressief zijn. Let op bij de (combinatie van de) volgende klachten:

  • Verdrietig, somber, neerslachtig
  • Belangstelling voor en plezier in activiteiten verloren die hij of zij tot dusver graag deed
  • Voelt zich schuldig of minderwaardig
  • Weinig of juist extreme eetlust
  • Kan moeilijk in slaap komen, slaapt slecht of juist te veel
  • Moe, weinig energie
  • Kan zich moeilijk concentreren of besluiten nemen
  • Denkt na over zelfdoding

Wanneer je niet zeker weet of je kind depressieve klachten of stemmingsklachten heeft, is het vaak alsnog verstandig om hulp te zoeken als hij of zij niet zelf uit de dip komt. Ook is overleg altijd mogelijk om samen te bepalen of hulp nodig is of niet.

Hoe kan ik je kind helpen bij depressieve klachten?

Ik help cliënten met depressieve klachten altijd via een vaste werkwijze. Binnen die werkwijze zijn er meerdere therapievormen die kunnen helpen bij het leren omgaan met depressieve klachten. In alle gevallen is het bij een depressie belangrijk om de basis weer goed te krijgen: een vast dagritme, voldoende beweging, eten, drinken en slaap. Daarnaast kijken we welke therapievorm het beste aansluit. Welke dat is hangt af van welke zaken de klachten veroorzaken en wat het beste bij je kind past.

ACT bij Depressie

ACT: Acceptance & Commitment Therapy

Een therapievorm die erg goed past bij de behandeling van depressieve klachten is Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

Wat ik mooi vind aan ACT is dat je leert dat moeilijke momenten en gebeurtenissen bij het leven horen en dat je je daar gewoon rot over mag voelen. In deze tijd zijn we geneigd om “negatieve” emoties zo snel mogelijk weg te krijgen, terwijl die vermijding vaak juist zorgt voor méér klachten. Mag het ook gewoon even k*t zijn? Binnen ACT leer je dat je niet altijd gelukkig kan zijn en dat gevoelens als rouw, verdriet en boosheid er mogen zijn: door hier bewust ruimte aan te geven in de behandeling (zoals hiernaast op een autosloop), maakt dat je je gezien en gehoord voelt en dat moeilijke gebeurtenissen beter verwerkt worden.

Tegelijkertijd wordt er gekeken naar wat belangrijk voor je is en hoeveel tijd je daaraan besteedt. Doe je nog voldoende waar je blij van wordt? Mensen met depressieve klachten zijn vaak geneigd zich af te sluiten: van vrienden, school, werk, sport. Terwijl dat vaak juist de dingen zijn die hen ook geluk brengen. Samen wordt gekeken welke gedachten hen in de weg staan om het pad van hun dromen weer te kunnen bewandelen. Met kleine pasjes gaan we samen vooruit, vaak met flinke tegenzin, en het dan tóch doen omdat het voor jou belangrijk is. Dat is waar ACT voor staat en waar ik je graag bij help.

Meer over ACT >

Cognitieve Gedragstherapie bij Depressie

Cognitieve Gedragstherapie

Mensen met depressieve klachten hebben vaak de neiging om het leven te bekijken door een zwarte bril. Ze zien alleen wat er niet goed is en maken dit in hun hoofd vaak ook groter dan het is.

Met Cognitieve Gedragstherapie (CGT) leer je om je negatieve gedachten te herkennen en hier meer realistische gedachten voor in de plaats te zetten, zodat je beter in staat bent om weer de dingen te doen die belangrijk voor je zijn én om meer te kunnen genieten van het leven.

Daarnaast zijn mindfulness en het aanleren van ontspanningsoefeningen belangrijke onderdelen om het lichaam meer tot rust te leren brengen.

Meer over Cognitieve Gedragstherapie >

Ervaringen van kinderen & ouders

Meisje, 17 jaar

Ik heb ontzettend veel aan gehad aan de hulp van Nienke; ik kan mijn zorgen beter loslaten en me makkelijker over teleurstellingen heenzetten. Ik sta positiever in het leven en daarnaast heb ik ook meer vertrouwen gekregen in de eindexamens

Jonge vrouw, 19 jaar

Ik kon alles vertellen tegen Nienke. Zelf ben ik totaal niet een persoon die al mijn problemen/emoties snel aan mensen wil vertellen, en ben/was er vooral in mijn hoofd mee bezig. Het is zo fijn om er ook even met iemand anders over te praten, i.p.v. alleen met je moeder bijvoorbeeld. Als je twijfelt om te gaan/bang bent; het komt goed! (…) Ze staat echt voor je klaar! Elke keer als ik van Nienke terugkwam, voelde ik me energiek en zelfverzekerder.​

Jongen, 17 jaar

De begeleiding hier is erg fijn. Er is aandacht voor jou en je probleem en er worden tools aan je meegegeven die je voor de rest van je leven kunt gebruiken. Ik heb erg veel gehad aan de begeleiding en ben er erg blij mee! Ik ga het nog missen denk ik ; )

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn orthopedagogische praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet.

Meer over mij >