Hulp bij scheiding

Wanneer ouders scheiden of uit elkaar gaan heeft dit grote invloed op het leven van de kinderen. Dit is niet zo gek: hun veilige basis valt in korte tijd helemaal uiteen.

Toch laten de meeste kinderen niet blijken dat zij last hebben van de scheiding. Ze zijn bijvoorbeeld bang om hun ouders daarmee verdriet te doen en willen hen geen schuldgevoel geven. Veel kinderen hoor ik in mijn praktijk zeggen: “Ze hebben het al moeilijk genoeg. Ik wil niet dat ze ook nog zorgen hebben om mij.” Ook denken kinderen vaak dat zij de oorzaak zijn van de scheiding.

Veel ouders merken echter toch dat hun kind niet lekker in zijn of haar vel zit. Doordat ze bijvoorbeeld slecht slapen of eten, snel boos of verdrietig zijn of zich terugtrekken uit het gezinsleven (door op hun kamer of juist steeds weg te zijn van huis). Of doordat ze zich meer gaan bemoeien met de opvoeding van jongere broertjes en zusjes, omdat ze het gevoel hebben dat ze de rol van de andere ouder op zich moeten nemen.

Het niet goed kunnen verwerken van een scheiding heeft voor kinderen vaak op de lange termijn problemen tot gevolg. Hierbij kun je denken aan depressieve klachten, (verlatings)angst en gedragsproblemen.

Hoe kan ik je kind helpen bij een scheiding?

Scheiding Verwerken: Werkbladen

Met behulp van therapeutische gesprekken, prentenboeken, werkbladen en knutselmateriaal uit de bewezen effectieve methode KIES, wordt je kind geleerd om te kunnen omgaan met (de gevolgen van) de scheiding, op te leren komen voor zichzelf binnen het gezin en hoe hij/zij beter zich beter kan uiten naar ouders. Ook wordt er gekeken of er sprake is van een schuldvraag, zodat deze kan worden weggenomen.

Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan het leren delen van wensen, gevoelens en gedachten met ouders, omdat dit meestal een moeilijk punt is; veel kinderen denken dat ouders het zelf al zwaar genoeg hebben en spreken dit daarom niet uit. Soms kan het maken van kleine afspraken echter een groot verschil maken; bijvoorbeeld bij de wisseling van waar ze verblijven, hoe er over de andere ouder gepraat wordt of wat ze nodig hebben als ze naar de andere ouder toe gaan.

Scheiding Verwerken: Boksen

Daarnaast is er veel ruimte om gedachten en gevoelens er te laten zijn, omdat deze door kinderen vaak onderdrukt worden om ouders niet te belasten. Door erover te tekenen, schilderen, kleien, maar ook door de frustraties er even uit te kunnen boksen of door met dingen te gooien: het mag er allemaal zijn, want het IS ook gewoon kak.

Samen zoeken we naar een manier om je kind te leren omgaan met de scheiding en de bijbehorende veranderingen in hun leven.

Ervaringen van ouders en kinderen

Jongen, 7 jaar

Het was heel erg fijn bij Nienke en ik heb veel geleerd. Bedankt voor alles.

Moeder van jongen, 10 jaar

Onze zoon ging graag naar Nienke toe, voelde zich gehoord/begrepen. Nienke sluit goed aan waardoor hij het niet moeilijk vond om open te zijn.”

Moeder van meisje, 8 jaar

“Nienke is heel betrokken en heeft goed door wat je kind nodig heeft. De begeleiding is vriendelijk en professioneel. Mijn dochter ging er met plezier heen en ik zal zeker weer een beroep op haar doen, mocht dat nodig zijn.

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn orthopedagogische praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet.

Meer over mij >