Psychologisch onderzoek voor kinderen & jongeren

Als het niet goed gaat met een kind en je komt er zelf niet achter wat er nu precies aan de hand is, dan kan het fijn zijn als een professional met je meedenkt. Bijvoorbeeld als je (nog) geen behoefte hebt aan een diagnose, of om de begeleiding van je kind beter aan te laten sluiten (thuis, op school of in therapie).

In dat geval zou psychologisch onderzoek meer inzicht kunnen bieden. In veel gevallen is het niet eens nodig om je kind hierbij te betrekken.

Hoe ziet een psychologisch onderzoek er uit?

Vragenlijst bij Psychologisch Onderzoek voor Kinderen & Jongeren

Een psychologisch onderzoek bestaat meestal uit:

  • Een ontwikkelingsanamnese. Dit is een gesprek met de ouder(s) waarbij de ontwikkeling van het kind van zwangerschap tot nu in kaart wordt gebracht.
  • Vragenlijsten voor direct betrokkenen zoals ouders en leerkrachten.
  • Een observatie, zoals in de klas of thuis.

Praktijk Samen Deelen stelt geen diagnoses, maar kan wel veel informatie geven over het welzijn van je kind en hoe dit te verbeteren. Veel van de behandelmethoden die GGZ-instellingen gebruiken worden ook bij Praktijk Samen Deelen toegepast. Denk hierbij aan Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Indien van toepassing kan het psychologisch onderzoek worden aangevuld met een intelligentieonderzoek.

Meer weten? Neem gerust contact op!

Ervaringen ouders

Ouders van jongen, 11 jaar

“Onze zoon gaat al een periode naar Nienke voor zijn angsten en hij gaat iedere week met veel plezier naar therapie om zijn verhaal te vertellen. Hij heeft inzicht gekregen in zijn angsten en leert hiermee om te gaan.

Vanwege cognitieve achteruitgang wilden we graag een IQ onderzoek laten uitvoeren en we waren blij verrast om te horen dat dit ook mogelijk is bij Nienke. De vertrouwensband is er, de plek is veilig en Nienke kent onze zoon en zijn reacties. Hierdoor was het voor onze zoon geen extra belasting en hebben wij een betrouwbare uitslag. De uitslag werd met ons en school uitgebreid besproken met passende, praktische en uitvoerbare tips/adviezen. Het is heel fijn om je kind te herkennen in een verslag.”

Ouders van meisje, 7 jaar

“De praktijk is kleinschalig en daardoor persoonlijk. Op korte termijn is een afspraak en/of behandeling mogelijk en ook de resultaten van een onderzoek zijn op korte termijn beschikbaar. Wij als ouders voelden ons gehoord. Het was een prettige samenwerking.”

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn orthopedagogische praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet.

Meer over mij >