Intelligentieonderzoek voor kinderen & jongeren

Wil je graag een intelligentieonderzoek voor je kind? Bijvoorbeeld omdat het niet lekker loopt op school, omdat je vermoedt dat je kind hoogbegaafd is of misschien omdat je je niet kunt vinden in de uitslag van de CITO score?

Praktijk Samen Deelen biedt de mogelijkheid om de intelligentie van kinderen van 6 t/m 16 jaar te laten onderzoeken.

De intelligentietest: WISC-V

De test die hierbij wordt gehanteerd is de volledig herziene en vijfde editie van de ‘Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-V). Deze betrouwbare intelligentietest is de meest gebruikte intelligentietest in Nederland en vele andere landen.

Intelligentieonderzoek bij Kind

Tijdens de intelligentietest

De test wordt gedurende een ochtend individueel afgenomen en heeft als hoofddoel om het cognitief functioneren van je kind vast te stellen. Op die manier worden onder meer zijn of haar sterke en zwakke cognitieve vaardigheden zichtbaar. Je krijgt echter niet alleen een inschatting van het IQ van je kind, maar ook belangrijke informatie over zijn of haar functioneren. Hoe pakt hij of zij taakjes aan, hoe zit het met het ruimtelijk inzicht en het geheugen, kan je kind zich goed verwoorden en hoe staat het met de algemene kennis?

Bovendien wordt je kind gedurende de intelligentietest goed geobserveerd. Zo kunnen we onder andere in kaart brengen of er sprake is van faalangst en het concentratiegehalte en de werkhouding beoordelen.

Na de intelligentietest

Met al deze informatie krijg je een zeer compleet beeld van het cognitieve functioneren van je kind. Op basis daarvan geven we heel gericht adviezen voor school en (indien van toepassing) voor thuis. Deze adviezen worden zowel in het verslag als tijdens het adviesgesprek gegeven. De resultaten zijn dan ook altijd erg waardevol, omdat het je helpt om je kind beter te begrijpen en te begeleiden op een manier waar hij of zij het meest bij gebaat is.

Ervaringen ouders

Ouders van jongen, 11 jaar

“Onze zoon gaat al een periode naar Nienke voor zijn angsten en hij gaat iedere week met veel plezier naar therapie om zijn verhaal te vertellen. Hij heeft inzicht gekregen in zijn angsten en leert hiermee om te gaan.

Vanwege cognitieve achteruitgang wilden we graag een IQ onderzoek laten uitvoeren en we waren blij verrast om te horen dat dit ook mogelijk is bij Nienke. De vertrouwensband is er, de plek is veilig en Nienke kent onze zoon en zijn reacties. Hierdoor was het voor onze zoon geen extra belasting en hebben wij een betrouwbare uitslag. De uitslag werd met ons en school uitgebreid besproken met passende, praktische en uitvoerbare tips/adviezen. Het is heel fijn om je kind te herkennen in een verslag.”

Ouders van meisje, 7 jaar

“De praktijk is kleinschalig en daardoor persoonlijk. Op korte termijn is een afspraak en/of behandeling mogelijk en ook de resultaten van een onderzoek zijn op korte termijn beschikbaar. Wij als ouders voelden ons gehoord. Het was een prettige samenwerking.”

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn orthopedagogische praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet.

Meer over mij >