Gezinsbegeleiding

Als er problemen spelen in het gezin, heeft dit vaak invloed op alle gezinsleden. Een veelgehoord gezinsprobleem in mijn praktijk is dat er in een gezin steeds meer ruzie is en dat er zich een negatieve spiraal heeft gevormd waar de gezinsleden zelf niet meer uitkomen.

Uiteraard hebben degenen die ruzie maken hier last van, maar ook de anderen in het gezin: zij balen bijvoorbeeld van het geschreeuw waardoor ze zich niet kunnen concentreren op hun huiswerk, schamen zich als hun vrienden op bezoek zijn of zijn verdrietig of boos vanwege de continue negatieve sfeer in huis.

Vaak geven de ruziënde partijen elkaar de schuld en probeert de rest als mediator op te treden of zondert zich juist af. Dan krijgen de mediators ook nog vaak te horen dat ze zich er niet mee moeten bemoeien, waardoor de spanning verder oploopt. Door de negatieve spiraal waar het gezin in zit, is het bovendien moeilijk om elkaars positieve kanten te blijven zien, waardoor er ook sneller weer een ruzie oplaait. Ingesleten negatieve interacties, rollen of gedragspatronen houden de problemen vaak in stand.

Heb je het gevoel dat je steeds maar in hetzelfde kringetje ronddraait? Dat jullie niet meer uit de negatieve spiraal komen? Of dat er niet écht naar elkaar geluisterd wordt? Dan is het vaak een goed idee om aan alle of meerdere gezinsleden begeleiding te bieden. Met gezinsbegeleiding haal je met je gezin de gezellige, positieve momenten weer terug in huis.

Hoe kan ik je helpen?

Vrolijk Gezin tijdens Gezinsbegeleiding

Praktijk Samen Deelen biedt gezinsbegeleiding, waarbij meerdere gezinsleden deelnemen aan gezinsgesprekken. Het is overigens niet altijd nodig dat alle gezinsleden aanwezig zijn bij dit gesprek.

Doordat een onafhankelijk persoon observeert en stuurt tijdens het gezinsgesprek, wordt het onderling begrip versterkt en de communicatie verbeterd. Dit maakt dat er afspraken kunnen worden gemaakt waar iedereen zich in kan vinden. Daarnaast krijgt het gezin tijdens de gezinstherapie korte huiswerkopdrachten mee, om het geleerde in de praktijk toe te passen.

Na een aantal sessies van gezinscoaching merken veel gezinnen al effect: de sfeer in huis is gezelliger, er wordt meer én beter gecommuniceerd en gezinsleden hebben meer begrip voor elkaar.

Meer weten? Neem gerust contact op voor meer informatie.

Ervaringen van gezinnen

Moeder van jongen, 4 jaar

Nienke is goed bereikbaar en altijd bereid mee te denken en te helpen. Ze is positief ingesteld en geeft complimenten waar ze kan en brengt de kritische punten op een prettige manier zonder dat je gelijk het gevoel krijgt dat je zelf de oorzaak bent van het probleem. Ook heeft ze mij vaker weer de goede richting ingestuurd als ik zelf bleef hangen in de dingen die niet goed gingen en juist soms hele kleine punten weten te benoemen die juist beter gingen, waardoor ik zelf weer enthousiast werd om verder te gaan met de behandeling.

Nienke is deskundig, vriendelijk, goed benaderbaar, nuchter en praktisch ingesteld. Je hoeft het niet perfect te doen en ze weet de vinger op de zere plek te leggen zonder daarbij een schuldgevoel te creëren. Ze weet je te motiveren als ouder om goed te kijken naar je eigen aandeel en daarbij is ze rationeel in wat te verwachten is van een alleenstaande moeder die fulltime werkt met een kind die niet lekker in zin vel zit. Het zonder oordeel dingen kunnen bespreken was al erg fijn, maar de praktische tips en het inzicht in wat m’n zoon nodig had waren voor de missende links die ik niet zonder Nienke had gekregen.

Ouders van jongen, 7 jaar

Nienke begreep gelijk onze vraag; we zaten op 1 lijn. Nienke stelde onze zoon op zijn gemak en had daardoor direct het vertrouwen gewonnen. Hierdoor was het voor hem ook laagdrempelig om naar Nienke toe te gaan.

Ouders van jongen, 9 jaar

Wij zijn goed geholpen. Nienke neemt de tijd voor je en is (ook zeer belangrijk) vriendelijk en geduldig naar ons kind toe.”

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn orthopedagogische praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet.

Meer over mij >