Begeleiding voor ouders

Ik zeg regelmatig: opvoeden is de moeilijkste taak die er is. Want er is geen enkel handboek waarin staat: zo moet je het doen en dan is alles opgelost! Waarom? Omdat kinderen verschillen, omdat ouders verschillen, omdat omgevingen verschillen en omdat er ook nog steeds veranderende omstandigheden zijn. En wat voor het ene kind werkt, lukt bij de ander dus weer totaal niet. Super lastig dus! 

Wanneer je als ouder steeds maar tegen dezelfde situaties aanloopt in de opvoeding, kunnen frustraties hoog oplopen. Je merkt bijvoorbeeld dat je niet meer uit die negatieve spiraal komt of dat je niet meer kan reageren zoals je dat eigenlijk zou willen doen.

Dan kan het heel prettig zijn om tijdelijk iemand met je mee te laten denken. Iemand met een frisse blik en voldoende kennis in huis om op een positieve manier je vaardigheden te versterken. Soms is het al fijn en motiverend om te horen welke dingen je goed doet, om meer vertrouwen te krijgen in hoe goed je al bezig bent.  

Hoe kan ik je helpen?

In de ouderbegeleiding voer ik gesprekken met de ouder(s) of verzorger(s). Mijn belangrijkste doel daarbij is om jullie weer in jullie eigen kracht te zetten door jullie inzichten en vaardigheden te bieden die passen bij jullie opvoedstijl. Zoals gezegd is er jammer genoeg geen enkel opvoedboek dat overal een oplossing voor heeft: we zullen dus samen moeten kijken naar wat past bij jullie, bij je kind en bij jullie als gezin. En samen uitproberen wat werkt, en wat niet. 

Hulp bij Pubergedrag

De ouderbegeleiding kan op zichzelf staan, maar het is uiteraard ook mogelijk om ouderbegeleiding te combineren met individuele begeleiding. Zo worden bij boosheid meestal gezinsgesprekken gecombineerd met individuele begeleiding bij boosheid. Vaak wordt op die manier het snelst en het beste resultaat bereikt.

Indien gewenst kan er naast de gesprekken op de praktijk ook thuis worden geobserveerd om naar aanleiding daarvan gericht advies te kunnen geven. Of er kan worden gewerkt met videomateriaal, waarbij ouders voorafgaand aan de gesprekken filmpjes van opvoedsituaties opsturen waar zij vragen bij hebben. Op die manier wordt praktisch en concreet gewerkt aan de opvoedproblemen. Meestal is dit echter niet nodig en zijn gesprekken voldoende.

Bij welke hulpvragen kan ik je helpen?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Dan is de kans toch groot dat Praktijk Samen Deelen je kan helpen (of doorverwijzen naar andere professionele instanties). Bel of mail gerust om samen te overleggen!

Ervaringen van ouders

Moeder van jongen, 4 jaar

Nienke is goed bereikbaar en altijd bereid mee te denken en te helpen. Ze is positief ingesteld en geeft complimenten waar ze kan en brengt de kritische punten op een prettige manier zonder dat je gelijk het gevoel krijgt dat je zelf de oorzaak bent van het probleem. Ook heeft ze mij vaker weer de goede richting ingestuurd als ik zelf bleef hangen in de dingen die niet goed gingen en juist soms hele kleine punten weten te benoemen die juist beter gingen, waardoor ik zelf weer enthousiast werd om verder te gaan met de behandeling.

Nienke is deskundig, vriendelijk, goed benaderbaar, nuchter en praktisch ingesteld. Je hoeft het niet perfect te doen en ze weet de vinger op de zere plek te leggen zonder daarbij een schuldgevoel te creëren. Ze weet je te motiveren als ouder om goed te kijken naar je eigen aandeel en daarbij is ze rationeel in wat te verwachten is van een alleenstaande moeder die fulltime werkt met een kind die niet lekker in zin vel zit. Het zonder oordeel dingen kunnen bespreken was al erg fijn, maar de praktische tips en het inzicht in wat m’n zoon nodig had waren voor de missende links die ik niet zonder Nienke had gekregen.

Ouders van jongen, 7 jaar

Nienke begreep gelijk onze vraag; we zaten op 1 lijn. Nienke stelde onze zoon op zijn gemak en had daardoor direct het vertrouwen gewonnen. Hierdoor was het voor hem ook laagdrempelig om naar Nienke toe te gaan.

Ouders van jongen, 9 jaar

Wij zijn goed geholpen. Nienke neemt de tijd voor je en is (ook zeer belangrijk) vriendelijk en geduldig naar ons kind toe.”

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn orthopedagogische praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet.

Meer over mij >