Verschil kindercoach & orthopedagoog

Naast orthopedagogen zijn er ook steeds meer kindercoaches die een eigen praktijk beginnen. Vaak krijg ik als orthopedagoog de vraag wat het verschil is, aangezien de kindercoach in Doetinchem over het algemeen dezelfde soort problemen behandelt en bovendien een stuk goedkoper is dan de orthopedagoog.

Dat laatste is overigens bij mij niet het geval: de tarieven van een kindercoach in Doetinchem en omstreken zijn vergelijkbaar met die van Praktijk Samen Deelen. Dit komt omdat ik iedereen de mogelijkheid wil bieden om gebruik te maken van orthopedagogische begeleiding.

Wat is het verschil tussen een kindercoach en een orthopedagoog?

Een orthopedagoog is in vergelijking met een kindercoach in de meeste gevallen beduidend beter onderlegd wat betreft:

  1. De kennis van de ontwikkeling van kinderen
  2. Het gedegen kunnen onderzoeken van problemen en 
  3. Het juist kunnen uitvoeren van bewezen effectieve behandelmethoden. 

Dit laatste betekent dat de behandelmethoden die een orthopedagoog gebruikt, meestal wetenschappelijk zijn onderzocht en écht werken, ook nog na een aantal jaar zonder begeleiding.

Verschil in opleiding

Het feit dat een orthopedagoog vaak beter is onderlegd in bovenstaande drie punten, komt door het verschil in opleiding. In feite kan iedereen een kindercoachpraktijk beginnen; er is geen vooropleiding nodig. De duur en kwaliteit van opleidingen tot kindercoach variëren sterk, maar men kan zichzelf al na een driedaagse cursus “kindercoach” noemen.

Vergelijk dit met de opleiding van orthopedagoog. Dit is een intensieve vierjarige universitaire opleiding, geboden door universitair opgeleide docenten en professoren. Drie jaar wordt besteed aan theorie, diagnostiek (onderzoek doen) en behandelmethoden. In het laatste jaar kies je een specialisatie, in mijn geval die van de positieve psychologie en het oplossingsgericht werken. U kunt zich dus voorstellen dat een kindercoach in een aantal dagen nooit hetzelfde niveau kan bereiken als dat u bij een orthopedagoog kunt verwachten.

Bovendien ben ik, om mijn registratie bij de beroepsvereniging NVO te behouden, verplicht om mij regelmatig te laten bijscholen en intervisie te volgen. Aan kindercoaches worden dergelijke eisen niet gesteld.

Kortom:

Bij een orthopedagoog bent u ervan verzekerd dat uw kind de juiste begeleiding krijgt, passend bij zijn of haar problematiek en bovendien bewezen effectief.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?

 

Contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?

  • Ruim 10 jaar ervaring
  • Persoonlijke zorg op maat
  • Professionele begeleiding

Volg ons:

Facebook Praktijk Samen Deeleninstagram Praktijk Samen Deelen

Aangesloten bij:

Praktijk Samen Deelen is aangesloten bij SKJ

Praktijk Samen Deelen is ACT4Kids Gecertificeerd

KIES Coach Doetinchem

Praktijk Samen Deelen is KIWA Gecertificeerd

Adres

Praktijk Samen Deelen

Bastinglaan 105
7006 EJ Doetinchem

Tel: 0314 - 84 61 44