Begeleiding voor jongeren 12-18 jaar

Als jongere ga je sowieso door een pittige fase. Buiten dat je lichaam en je hersenen volop in ontwikkeling zijn (met alle gevolgen van dien), wil iedereen ook nog eens van alles van je. Thuis moet je van alles, op school moet je aan alle eisen van iedere docent voldoen (hallooo, ik heb nog meer vakken!) en dan probeer je ook nog eens om alle ballen hoog te houden met sport, vrienden, uitgaan, er leuk uit zien, social media en erbij horen. Nou, succes daarmee 😉

Als je dan ook nog worstelt met bijvoorbeeld verdriet, weinig zelfvertrouwen, angst of er is je iets vervelends overkomen, dan kun je dat er vaak echt niet bij hebben. En dan heb je ook echt geen zin (en tijd!) om dat met iemand te bespreken die je helemaal niet kent. Je bent toch niet gek?!

Maar tegelijkertijd merk je dat je ook niet het leven kunt leiden wat je graag zou willen. Omdat je geblokkeerd wordt door je gevoelens of gedachten, of dingen gewoon niet lukken zoals je dat zou willen. Hierdoor slaap je misschien slechter, zit je vaak niet lekker in je vel of barst je om het kleinste dingetje uit in een woedeaanval.

Dan kan het heel fijn zijn als er iemand, juist iemand die er helemaal buiten staat, een tijdje een steun voor je kan zijn. Voor een luisterend oor, maar ook voor tips, oefeningen en ervaringen om je te leren omgaan met de moeilijkheden in je leven.

Hoe kan ik je helpen?

Eerst maken we kennis via een intakegesprek. Als er een klik is bepalen we samen hoe het traject er verder uit gaat zien. Jij kent jezelf het beste en weet wat het beste bij je past. Ik ben niet een juf die jou wel even gaat vertellen hoe het moet; iedereen is tenslotte anders en wat voor de een werkt, werkt voor een ander misschien wel helemaal niet. Ik ben benieuwd naar jouw eigen ideeën (wat lukt er al wel?) en probeer aan te sluiten op de kwaliteiten en vaardigheden die je al hebt (maar misschien nog geen weet van hebt).

ACT bij Depressie

Dit kan op veel verschillende manieren: uiteraard door te praten, maar ik geef je ook graag nieuwe inzichten aan de hand van werkbladen, filmpjes en oefeningen. Daarnaast is het mogelijk om je frustraties er lekker uit te meppen op mijn bokszak of creatief aan de slag te gaan. En soms maak ik het écht gek; dan gaan we bijvoorbeeld naar een autosloop om een auto in elkaar te rammen of regel ik een filmpje van een BN’er om je moed in te praten. Mogelijkheden genoeg dus: we kijken gewoon wat bij jou past!

Samen zorgen we ervoor dat je met een rugzak aan kennis over jezelf en nieuwe vaardigheden de deur uit gaat, zodat je zélf leert om met de moeilijkheden in het leven om te gaan. Mijn doel is om mezelf zo snel mogelijk weer overbodig te maken, zodat jij weer tijd overhoudt voor je hobby’s, vrienden en… huiswerk 😉?

Bij welke hulpvragen kan ik helpen?

Staat je hulpvraag er niet bij? Neem dan gerust contact op om te overleggen. In veel gevallen kan ik je wel helpen.

Ervaringen van jongeren

Meisje, 17 jaar

“Nienke heeft mij erg geholpen met het overwinnen van mijn faalangst en mij geleerd om met nieuwe en moeilijke situaties om te gaan. (…) Voordat ik naar Praktijk Samen Deelen ging wilde ik geen professionele hulp voor mijn faalangst omdat ik daar totaal geen goed en positief beeld van had. Maar nu ik bij Praktijk Samen Deelen ben geweest zou ik iedereen met welk persoonlijk probleem dan ook aanraden om er naartoe te gaan, omdat je zo persoonlijk gericht geholpen wordt en vooral op een positieve manier.”

Meisje, 14 jaar

Ik heb aan Nienke heel veel gehad, ze heeft me heel goed geholpen met mijn probleem en ze heeft me zelfvertrouwen gegeven dat ik het kan, dat ik sterker ben dan dat ik zelf weet. En bij haar kon ik altijd mijn verhaal kwijt en doordat ik daar elke week heen ging kreeg ik een vertrouwde band met Nienke en dat was heel fijn. Heel erg bedankt Nienke! xxx

Jongen, 17 jaar

De begeleiding hier is erg fijn. Er is aandacht voor jou en je probleem en er worden tools aan je meegegeven die je voor de rest van je leven kunt gebruiken. Ik heb erg veel gehad aan de begeleiding en ben er erg blij mee! Ik ga het nog missen denk ik ; )

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn orthopedagogische praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet.

Meer over mij >