Begeleiding voor jongvolwassenen 18-25 jaar

Als je klaar bent met je middelbare school en je een richting hebt gekozen om het leven te gaan leiden wat bij jou past, dan wil je dat natuurlijk het liefst helemaal zelf doen. Je wilt loskomen van je ouders, het leven leiden dat jij voor ogen hebt en de dingen doen waar jij gelukkig van wordt. Bij veel jongvolwassenen lukt dat, uiteraard met vallen en opstaan, prima.

Soms kan het echter zo zijn dat je door onverwachte gebeurtenissen (zoals Covid-19, ziekte, een overlijden, problemen binnen je gezin, of iets heel anders), even niet meer in staat bent om de dagelijkse dingen te doen die je zou willen doen. Of je merkt dat het volwassen leven dingen van je vraagt die je lastig vindt, zoals voor jezelf opkomen in je werk, meedoen met sociale activiteiten of voor jezelf zorgen zonder hulp van anderen.

Vaak kom je hier zelf niet mee verder, bijvoorbeeld omdat je geblokkeerd wordt door je gedachten of gevoelens, niet weet hoe je bepaalde situaties het beste kunt aanpakken of omdat je leidt onder slaapgebrek doordat je steeds maar blijft piekeren om tot oplossingen te komen. Je zit niet lekker in je vel en weet niet meer hoe je hieruit moet komen.

Dan is het fijn als er iemand een tijdje met je mee kan kijken. Om je een luisterend oor te bieden, maar ook om je meer inzicht te geven in jezelf, hoe je omgaat met moeilijkheden en je nieuwe vaardigheden te geven om op een constructieve manier te leren dealen met wat moeilijk voor je is.

Hoe kan ik je helpen?

ACT bij Depressie

De manier waarop ik kan helpen is verschillend. Ik vind het belangrijk om aan te sluiten bij een vorm die jij prettig vindt en die bij jou past. Dat kan met praten zijn of op een meer creatieve manier, of door nieuwe ervaringen op te doen of door een auto in elkaar te rammen.

Het belangrijkste doel voor mij is om jou weer de regie over je leven terug te geven, zodat je het leven kunt leiden waar jij gelukkig van wordt. En soms is dat terwijl de moeilijkheden nog steeds spelen, maar dan heb jij een manier gevonden om er mee om te gaan. Wil je weten hoe? Kijk dan bij de diverse problematieken die ik behandel onder “hulp bij” of de therapievormen die ik vaak gebruik, namelijk Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT).

Bij welke hulpvragen kan ik helpen?

Staat je hulpvraag er niet bij? Neem dan gerust contact op om te overleggen. In veel gevallen kan ik je kind wel helpen.

Ervaringen van jongvolwassenen & ouders

Ouders van jonge vrouw, 21 jaar

Ik had met grote haast hulp nodig voor mijn al volwassen dochter omdat ze een deadline had voor examens. Nienke heeft haar geweldige hulp en tips gegeven waar ze denk ik ook in de toekomst nog wat aan heeft! Ik zou het zeker aanraden omdat er ook individueel wordt geholpen bij faalangst en er eerst goed wordt doorgevraagd wat de hulpvraag eigenlijk is.

Jonge vrouw, 21 jaar

Nienke heeft mij enorm geholpen met mijn faalangst voor mondelinge examens. Ze heeft me geholpen om tijdens zo’n examen mijn negatieve gedachten te erkennen en om te draaien in positieve, helpende gedachten. Ze luistert naar je en helpt je op een manier die is toegespitst op jouw probleem.

Jonge vrouw, 19 jaar

Ik kon alles vertellen tegen Nienke. Zelf ben ik totaal niet een persoon die al mijn problemen/emoties snel aan mensen wil vertellen, en ben/was er vooral in mijn hoofd mee bezig. Het is zo fijn om er ook even met iemand anders over te praten, i.p.v. alleen met je moeder bijvoorbeeld. Als je twijfelt om te gaan/bang bent; het komt goed! (…) Ze staat echt voor je klaar! Elke keer als ik van Nienke terugkwam, voelde ik me energiek en zelfverzekerder.​

Wie ben ik?

Mijn naam is Nienke Lemmens-Deelen en ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en twee katten op de Huet in Doetinchem. Wat mij onderscheidt van andere organisaties is dat mijn orthopedagogische praktijk kleinschalig en huiselijk is en dat ik graag gebruik maak van mijn creativiteit om jou of je kind zo goed mogelijk te helpen.

Naast het inzetten van effectief bewezen behandelingen zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT), en KIES (Kinderen In Een Scheiding) ben ik altijd op zoek naar therapievormen die nét dat beetje extra kunnen geven.

Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, handpoppen of prentenboeken. Maar ook het in elkaar rammen van een auto op een autosloop, een persoonlijk filmpje van een BN’er, of boksen in mijn praktijk behoren tot de mogelijkheden. Ik zeg altijd maar: het moet vooral niet saai worden! Want daar houd ik niet van, en de meeste kinderen ook niet.

Meer over mij >